Skip Главно меню

50 години ХАНДБАЛ във Второ основно училище - Благоевград

Инициативен комитет с председател директора на Второ ОУ "Димитър Благоев" в областния център Христо Манчев организира изложбата по повод 50 години от създаването на секция хандбал в училището, която се състоя на 14.11.2015г. През далечната 1965 година ученици под ръководството на учителя по физическо възпитание и спорт Божидар Багашев започват да тренират тази динамична и нова за града игра – хандбал. Още в първите дни учителят започва да формира училищни отбори за момчета и момичета. Първата тренировка е проведена през месец октомври, което се смята и за началото на хандбала в града.

Следват много успехи на различни училищни първенства. С хандбалната игра, като ученици в училището израстват много обществено и социално ангажирани личности в Благоевград. Сред тях са проф. Стоян Иванов – декан на факултет Обществено здраве и спорт към ЮЗУ Неофит Рилски, депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов, бившият областен управител Валери Смиленов, банкерът Спас Димитров, инж. Любо Сократов и много други. През 1972 година на Държавното първенство по хандбал за момчета и момичета до 14 години, на което домакин е Благоевград, момичетата печелят първо място, а момчетата остават на второ място.

Организационния комитет подготви материали, които бяха презентирани във фоайето на втория етаж на Второ основно училище. Материалите включват снимки и документи, които разказват за историята на хандбала в училището. Покана за участие в изложбата е отправена към всички, които имат пряко и косвено участие поставянето на началото и последващо развитие на този спорт в града. По- младите любители на тази игра ще могат да видят уникални фотоси от преди 40-60 години, запечатали моменти на радост сред тогавашните ученици на второ училище в Благоевград, които слагат началото на тази игра в областния център.

хандбал1

хандбал2

Skip Календар

Календар

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 Днес четвъртък, 5 октомври 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31      
Skip Предстоящи събития

Предстоящи събития

Няма предстоящи събития
Skip Полезни връзки