Skip Главно меню

50 години ХАНДБАЛ във Второ основно училище - Благоевград

Инициативен комитет с председател директора на Второ ОУ "Димитър Благоев" в областния център Христо Манчев организира изложбата по повод 50 години от създаването на секция хандбал в училището, която се състоя на 14.11.2015г. През далечната 1965 година ученици под ръководството на учителя по физическо възпитание и спорт Божидар Багашев започват да тренират тази динамична и нова за града игра – хандбал. Още в първите дни учителят започва да формира училищни отбори за момчета и момичета. Първата тренировка е проведена през месец октомври, което се смята и за началото на хандбала в града.

Следват много успехи на различни училищни първенства. С хандбалната игра, като ученици в училището израстват много обществено и социално ангажирани личности в Благоевград. Сред тях са проф. Стоян Иванов – декан на факултет Обществено здраве и спорт към ЮЗУ Неофит Рилски, депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов, бившият областен управител Валери Смиленов, банкерът Спас Димитров, инж. Любо Сократов и много други. През 1972 година на Държавното първенство по хандбал за момчета и момичета до 14 години, на което домакин е Благоевград, момичетата печелят първо място, а момчетата остават на второ място.

Организационния комитет подготви материали, които бяха презентирани във фоайето на втория етаж на Второ основно училище. Материалите включват снимки и документи, които разказват за историята на хандбала в училището. Покана за участие в изложбата е отправена към всички, които имат пряко и косвено участие поставянето на началото и последващо развитие на този спорт в града. По- младите любители на тази игра ще могат да видят уникални фотоси от преди 40-60 години, запечатали моменти на радост сред тогавашните ученици на второ училище в Благоевград, които слагат началото на тази игра в областния център.

хандбал1

хандбал2

Skip Календар

Календар

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 Днес събота, 15 май 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31       
Skip Предстоящи събития

Предстоящи събития

Няма предстоящи събития
Skip Полезни връзки